Diskusné fórum plemena Staffordshire Bull Terrier / Stafordšírský bulteriér / Stafbul a príbuzných plemien staford, Pitbull Terrier
Nie ste prihlásený
Stránky: 1 2

mne este napadla jedna vec - vlastne si sa pytal ako reagovat na tych psov, z ktorych mas strach. ja by som to povedala asi tak, ze ked ides na ulici okolo psa, ktory v tebe vyvolava pocit strachu, zacnes toho psa podvedomo riesit, zacnes sa nim zaoberat a v duchu si zrejme kladies otazku, ci sa ti podari okolo neho prejst bez toho, aby ta napadol. sam si tak vytvoris nejaku hypotezu (obavu), ktoru si potom overujes tym, ze toho psa v tom okamihu urcitym sposobom uprene sledujes a snazis sa silou mocou odhadnut, ako vzapati na teba ten pes zareaguje. toto je podla mna to, cim v tych psoch prave mozes vyvolavat ten ich nezelany zaujem o teba. psisko si vsimne, resp. vyciti ze sa nim urcitym sposobom zaoberas, co berie ako urcitu formu kontaktu, na ktoru citi potrebu reagovat. vlastne tymto sposobom pritiahnes pozornost obavaneho psa na seba.
skus urobit vo svojom spravani (prezivani) mensiu zmenu. viem ze sa to lahsie hovori ako robi ale skus to inak. skus okoloiduceho psa "neriesit". skus ho brat ako hociktoreho okoloiduceho cloveka, predpokladam, ze sa tiez nezaoberas kazdym clovekom ktory okolo teba prechadza. skus toto aplikovat aj na psov. ked vidis ze budes musiet prejst okolo psa, ktory ti sposobuje strach, premoz sa a snaz sa ho brat ako cokolvek ine, okolo coho musis prejst. myslim si, ze je vysoko pravdepodobne, ze pes bude rovnako brat teba. zo zaciatku to isto nebude lahke a mozno budes mat zovrete hrdlo, ale casom bude pribudat pozitivnych (alebo neutralnych) skusenosti a tvoj strach by sa mohol zacat odburavat.

kudlakova napísal:
Linduss napísal:
@domizidor - Pocuj, ja si nesmierne vazim, ze s tymito pocitmi chces nieco spravit, pretoze vacsina ludi je lenivych a radsej terorizuje svoje okolie kvoli strachu, ako keby mu mali celit. Takze fakt, klobuk dole, ak to myslis vazne, tu najdes vela ludi, ktori su ochotni pomoct...poradit
s tymto sa uplne stotoznujem
som uplne za keby si chcel s niecim pomoct..neni problem...staci sa ozvata dohodnut sa..viem ze cestovanie kvoli stretnutiu taku dialku jak sme naprikald my v seredi alebo bratislavcania alebo taketo miesta neni sranda ani z pohladu financii ale kompromisy sa daju spravit stale...nejaka akcia ked bude..staci sledovat portal a nieco sa mozno naskytne..zatial drzim palce

ok tak vdaka za rady. Teraz idem na brigadu, mozno rychlo zozeniem knizku tam nieco nastudujem a ked sa vratim dam sa dotoho.

Len jedno by som ti chcel povedat> Psi nie su zly, len ludia su zly, a od psov sa mame este vela co ucit.
P.S. Urcite ti psici citia ze sa bojis, ale boji sa hocikto, podla mna cca polovica ludi... a ze bz boli vsetci napadani..... no a neviem ako si si isty ze to boli pitkovia ked niekedy sam neviem posudit ci je to staf alebo pit... Moc sa to tu miesa a vseliako krizi takze tak...

otocihak napísal:
Len jedno by som ti chcel povedat> Psi nie su zly, len ludia su zly, a od psov sa mame este vela co ucit.
P.S. Urcite ti psici citia ze sa bojis, ale boji sa hocikto, podla mna cca polovica ludi... a ze bz boli vsetci napadani..... no a neviem ako si si isty ze to boli pitkovia ked niekedy sam neviem posudit ci je to staf alebo pit... Moc sa to tu miesa a vseliako krizi takze tak...
Oto myslim ze v tejto teme nie je velmi na mieste tahat sa za slovicka ci staf alebo pit. Presne ako vravis, je tazke ich rozoznat aj pre skuseneho a myslim si ze ked ma niekto z tychto psov strach, je mu jedno ci stretne jednoho alebo druheho. Tiez je rozdiel v tom, ako clovek strach preziva, treba rozlisovat strach zapricineny mediami (bez vlastnej zlej skusenosti) - cize ide skor o predsudok - a v tom s tebou suhlasim ze ich ma asi kazdy druhy, a treba rozlisovat strach paralyzujuci, ktory vznikol na zaklade (niekedy opakovanej) zlej skusenosti a ktory sa uz podvedomo premieta do spravania, reci tela a fyziologie (do oblasti ktore sa nedaju volou ovplyvnit). V tomto pripade taketo prejavy strachu cloveka mozu psa zaujat a dat mu pocit, ze sa nieco deje. Chalanisko sa na nas obratil s prosbou o radu co je podla mna maximalne fer ze na nasich psov nezanevrel a snazi sa svoj problem riesit prave za pomoci ich majitelov, a nie je moc na mieste ho tu jebkat ci rozozna stafa od pita. Okrem toho chalan chcel radu, v tvojom prispevku ziadnu nevidim, tak mi trochu uchadza zmysel tych tvojich riadkov.
Naposledy upravil kudlakova (18-06-2010 13:27:22)